Niklas flyger Boeing 737 från Huscentrum

 

Artikel från Hallands Nyheter 210604
Hela artikeln kan ni läsas här

Besök hemsidan falconacademy.se här

Niklas Halén kraschlandade när han blev uppsagd som pilot i Dubai. Nu har han hittat tillbaka till cockpit igen. Men som andrepilot på en Boeing 737 – som finns i Falkenberg.

Jag sitter i cockpit och ser en stund senare Öresundsbron nedanför mig. Det är så många knappar, spakar, siffror och lampor att hålla koll på att jag tappar räkningen. Är det ens möjligt att veta vad alla har för funktion?

Jag tappar snabbt uppfattningen för omvärlden, mitt enda fokus är att hålla planet, en Boeing 737, i rätt höjd och inte svänga för kraftfullt. Jag håller nästan krampaktigt i styrspaken. Vad andrepilot Niklas Halén säger har jag svårt att uppfatta, blicken sugs mot panelen framför mig.

Flög världens största passagerarflygplan i Dubai


En del minns säkert Niklas Halén. Han blev, precis som många andra piloter, uppsagd på grund av pandemin. Han och familjen tvingades förra året lämna den behagliga tillvaron som de byggt upp i Dubai.

Från att ha flugit världen runt i världens största passagerarplan, Airbus 380, landade han som arbetslös i Falkenberg. Det blev en kraschlandning men med en lyckosam tvist visar det sig.

– Det gick inte som jag tänkt mig att hitta jobb. Då föddes tanken att göra något själv, säger han.

Genom gemensamma vänner kom han i kontakt med Martin Karlsson i Falkenberg som visade sig ha en avancerad flygsimulator i sitt hem.

– Jag fick prova på och det var ju riktigt bra grejer. Då började vi spåna idéer. Jag brinner för flyget och vill dela med mig av min erfarenhet, säger Niklas Halén.

Därmed blev företaget Falcon Academi verklighet. Simulatorn har flyttats till Huscentrum där vi nu träffar Niklas. Han berättar att alla som någon gång funderat hur det är att flyga ett stort flygplan nu har chansen. I alla fall att få en liten smak av känslan.

Vill hjälpa flygrädda personer


Vem som helst kan boka in en eller två timmar med Niklas som guide, ta på sig flygkaptensuniformen, sätta sig i cockpit och känna sig som en riktig kapten.

– Det finns nog en nivå av intresse och fascination hos alla. Jag vill även ge en djupare inblick hur det går till runt omkring en flygning med fördjupningar om exempelvis inställningar och väder, säger han.

Vad får du ut av det här?

– Jag får hålla mina kunskaper igång, det blir lite nytta och nöje för min del. Jag tycker det är så himla kul, säger han.

Nu finns simulatorn i ett mindre rum. Men under sommaren flyttar han in i en större lokal i Huscentrum där flygplanet ska efterlikna en Boeing 737. Han hoppas locka till sig svensexor, möhippor, företag eller varför inte flygrädda personer.

– Det kanske räcker med att besvara två, tre frågor på ett trovärdigt sätt och att prata om moment med flyget som är obekväma, säger han.

Han har inga större förhoppningar om att själv få flyga riktiga passagerarflygplan den närmaste tiden.

– Man ser ingen större lättning när det gäller återanställning. Det dröjer nog ganska länge, kanske i slutet av året, säger han.

Det är dags för landning på Arlanda. Jag råkar svänga allt för kraftfullt åt vänster. Planet landar i buskaget och gräset bredvid landningsbanan. Fotograf-Håkan skrockar gott. Niklas Halén försöker trösta:

– Det finns betydligt mer erfarna piloter som gjort som dig. Jag tycker ändå det såg bra ut, säger han.

TEXT
Pär Lindqvist - Hallands Nyheter
par.lindqvist@hn.se

FOTO
Håkan Johansson

1234567
Kreera web&design Logo